AIGUILLE DE BELVEDERE - HÁROM AZ IGAZSÁG ( 2965 M) - szeptember 10


 Most, harmadik alkalommal,  talán szerencsénk lesz -  gondolom, amint elérjük az utolsó fenyőcsoportokat, és a késő éjszaka erdejének sötétjéből belemenetelünk a kora reggel tompa fényeibe.  A szubalpesi zóna alacsony növényzetére ráhull a borult égen átszűrődő reggeli világosság, körülöttünk a hegyek karéjának peremén vastag légtömegek tolakodnak az éjszaka maradék sötétjét őrző völgy fölé. De a Verte fenséges hókoronáját rejtő fellegsapka  szakadni látszik,  aztán amikor az Aiguilette után megkezdjuk a fárasztó kapaszkodást a létrákon,  arra már a Mont Blanc is lerázza magáról az éjszakai takarót.
   Délutánra viharokat  mondanak,  ezért korán kellett indulnunk a betervezett célért. És nem csak ezért; az Aiguille de Belvèdére közel 3000 méter magas csúcsáért 1800 méter szintkülönbséget kell másznia,  aki egyhuzamban a völgyből szándékszik eljutni geológiai kuriózumként számontartott,  mészkősapkás tetejéig. A lényeg  az utolsó 200 m szint; egy kis gleccser keresztezése után a rövid,  de technikai gerinc a hab a tortán. 
    8 órakor érjük el a Lac Blanc menedékházat,  és az immár melegen sütő nap sugaraiban jólesik  rövidet sziesztázni. A levegő maszatos,  felhőrongyok hadserege kapaszkodik egymásba,  köztük kék árnyék a Mont Blanc vonulata. Az idei tél bőséges havának maradéka mélyen benyúlik a Lac Blanc tavai fölé,   2500 méter körül már hómezőket keresztezve követjük a gleccsercsiszolta sziklagerincek közt a Dards-nyereghez vezető,  szórványos jelzéseket  -  ami nem egyéb, mint néhány egymásra rakott kőtömb.  Nagyjából ismerem az útvonalat idáig, igy megmenekülünk az időigényes útkereséstől. 
   Szerencsénk ?  Nem, a fogalmazás rossz,  inkább jó tervezést lehetne mondani.  Már kétszer próbáltuk Yvonne-al az útvonalat - egyszer késő ősszel,  egyszer kora tavassszal - ,  és a rossz tervezés, megtámogatva a rossz hóviszonyokkal, nem igazán hozott eredményt.  Most csak a kis gleccser a bizonytalan tényező, mert a topo szerint ez nyár végén okozhat problémát.  Fel vagyunk készülve rá  -  kinél hágóvas,  kinél jégcsákány -  de elég egy pillantás a széles,  hóborította jégmezőre ahhoz,  hogy meggyőződjek -  ez nem lesz gond. Meg nagyon kicsi a mérete, inkább egy örörk hómező, mint gleccser,  mindössze 10 percbe kerül a keresztezése, és repedéseknek,  gyanús formáknak nyoma sincs... A reggeli nap melegében megolvadt hótakarót széles nyomsáv keresztezi egy másik irányból.
   És lám,  ott is vagyunk a gerinc beszállásánál,  a töredezett,  sárga gneisz lemezei közt porosra taposott nyomvonal vezet az első, mászásként elfogadható szakaszig - egy kitett, enyhe lejtésű , de jó fogásokkal rakott,  alig-nehéz,  látványos tábla. A csúcs fura,  szokatlan formájú sziklaalakzatai ott emelkednek fölöttünk, előttünk meg a gerinc egyetlen komolyabb,  rövid kötélhossznyi mászása. Ez egy 3a nehézségű, 15 méternyi  meredek, függőleges kémény, jobboldalán jellegzetes sziklaalakzat – akár egy zászló.  Tetején ereszkedőstand, ahonnan jól lehet biztosítani  a másodmászókat. Tulajdonképpen ezzel véget is ér a technikai nehézség, a gerinc nagyrésze max II nehézségű szakaszokon át visz fel a csúcstömb alá, ahol a déli fal fölött harántolva érjük el a mészkősapka peremét. Mészkő gneiszen – ilyet sem sokat látni. A mészkő is nagyon furcsa, soha nem láttam hasonlót. Kávébarna színű, és a geológiai redők repertoárját vonultatja fel – lenyűgöző látvány. 
   Nem hiába « belvedere » a neve az Aiguille Rouge masszívum e ( legmagasabb) csúcsának. Annak ellenére, hogy a völgy túloldalán emelkedő Mont Blanc-csoport hegyeit most már teljesen elrejti a völgy felől áramló felhőtömeg, az ellenkező oldal mély katlanai, a Mont Buet meg a környező, kisebb háromezresek panorámája lélegzetállító.Még a svájci Alpokból is látni keveset.... Északra tőlünk meredek letörés: a Belvedere-nyereg, fölötte meg függőleges tornyok sorozata, az Aiguilles Rouges központi csúcsai sorakoznak. A déli részen , a Dards-nyereg után keskeny, sziklatornyokkal tarkított gerinc visz fel az Aiguilles Crouches kettős csúcsáig, az örvénylő felhőkből néha előtűnik az Aiguille de la Floria 2888-as tömbje is. Apropó, felhők… most már eléggé tolakodóan gyülekeznek , egyre makacsabbul áramlanak át a hegység déli oldalára. Mennünk kell, ezért 10-15 percnyi szieszta után irány lefele, ugyanott ahol feljöttünk. Félóra mindössze, és a gleccseren is vagyunk, ahol hómezőkön és bokaficamító morénagörgetegeken át hamarosan elérjük a Lac Blanc partjait. A Lac Blanc egyike a legnépszerűbb  - és könnyen megközelíthető, hála a felvonóknak - látványoságoknak a völgy ezen oldalán, ezért egymást érik a kirándulók, annyian vannak. Félórás lábáztatás a jéghideg vízben, aztán bakancsot fel, és irány Argentiére - “csak “ ezer méternyi ereszkedés vár ránk még…de a tervezett  órában ott vagyunk lent, és sajgó lábakkal, de elégedetten zárjuk a túrát. Már csak egy jégbehűtött sör hiányzik az elégedettséghez ( az is megvan ! ), aztán az erkélyen sziesztázva várjuk a megjósolt égiháború kitörését. Ami sokáig nem is várat magára…

Adatok:
 kiindulási pont: Argentiére ( 1250 m)
 szintkülönbség: 1711 m
 idő: 8 óra 40 p ( 05:20 - 15:00 )
 nehézség: turistaút lac Blanc menedékházig, onnan kőbabákkal jelzett alpesi út a Dards-        nyeregig, aztán II-II-as mászónehézségű gerinc ( PD-)
 társak: Yvonne , Fay














































   

No comments:

Post a Comment